tirsdag 4. november 2008

Ferie... og travle oktoberdager

Det er allerede blitt november, og etter en innholdsrik oktobermåned har ting begynt å roe seg litt ned. Den største begivenheten for oss var å ha besøk av Julias foreldre og lillebror i 2 uker. Det var deilig å ha litt ferie, å være sammen med familie og å se Daniel sammen med sine amerikanske besteforeldre og onkel. For det meste holdt vi oss i Babati, men det ble selvfølgelig tid til en liten safari, som seg hør og bør når man har gjester. Julias mor fikk ønsket sitt oppfylt om å se løver, og Viggo var veldig fornøyd med å få se geparder, nesehorn og flamingoer for første gang. Her i Babati slappet vi av hjemme i huset vårt, men tok også noen turer til byen og klatret opp fjellet som ligger bak huset vårt.

 

Selv om vi hadde ferie ble det ikke bare hvile. Vi dro begge en tur til Magugu for å snakke med en katolsk prest, og Viggo måtte besøke flere offentlig kontorer for å forberede språkundersøkelsen som vi skulle foreta uka etter, og han måtte også stikke innom skattemyndighetene for å betale veiavgift. Svigerfar ble med til noen av kontorene og fikk også med seg den sida av Tanzania. Og bilen ga oss dessverre nok en gang en hodepine. Vi var urolige for at den skulle bryte sammen mens Julias foreldre var her og også for at den ikke skulle være i orden når vi fikk besøk av en kollega uka etter at Amerika-gjestene hadde reist hjem. Heldigvis gikk alt bra. Den bakre støtfangeren ble senka til sin normale høyde, og vi fikk skifta ut radiatoren og oljeavkjøleren.

 

På bloggen til Julias far (http://kentslife.blogspot.com/) finner du mange bilder og kan lese en hel serie innlegg om hans inntrykk av landet vi bor i.

 

Dagen før Julias foreldre reiste hjem fikk vi besøk av Bernadette, som hjalp oss å gjøre språkundersøkelser i mbugwe-området. Vi var interessert i å lære mer om hvordan mbugwe-språket står i forhold til nasjonalspråket swahili, og var glade over å se at mbugwe fortsatt har en sterk stilling i landsbyene. Vi besøkte 3 kontorer for lokale myndigheter og 4 landsbykontorer hvor vi foretok intervjuer med lederne og planla gruppeintervjuer med landsbybeboerne.

 

Så snart språkundersøkelsene var unnagjort og Bernadette hadde reist tilbake til Dar es Salaam, hadde vi en rekke andre oppgaver å ta fatt på. Viggo måtte lage arbeidskontrakter for vaktene våre på swahili. Det var en formidabel oppgave, men han kom seg igjennom til slutt. På lørdag hadde vi innvielsesfest sammen med norske og amerikanske venner. Selv om vi alt har bodd her i Babati i 3 måneder, var det først for en ukes tid siden at vi fikk det siste av møbler på plass. Det tar tid å skaffe seg møbler når du selv må designe (finne design) møblene dine, så må vente flere uker på at tømmeret til møblene skal tørke og så på at arbeidet skal gjøres. Vi hadde en veldig fin dag og kunne takke Gud for gode venner og et fint sted å bo.

 

Nå begynner vi å komme inn i normal gjenge igjen. Vi hadde håpet å komme skikkelig i gang med å lære mbugwe denne uka, men vi trenger fortsatt å finne en egnet språkhjelper her i Babati. Forhåpentligvis kan vi fortsatt begynne denne uka. Ellers så tar vi sikte på å organisere flere ordinnsamlingsgrupper. Vi har allerede hatt en økt, og gleder oss til å fokusere mer på språkarbeidet igjen.