mandag 8. desember 2008

Ny gressklipper

Det høres kanskje litt råflott ut, men vi har tre vakter som jobber for oss og en hushjelp (som er mbugwe). Det er jo ikke akkurat vanlig å ha hushjelper og vakter i Norge, så sant man ikke er veldig rik, og det samme er vel egentlig tilfelle her i Tanzania. Forskjellen er bare at hjemme i Norge er vi ikke spesielt rike, mens her i Tanzania har vi langt mer enn gjennomsnittet av befolkningen. Nå er det selvfølgelig ikke sånn at vi har ansatt folk til å hjelpe oss for å vise naboene våre vår velstand eller bare fordi vi har råd til det, men her i Tanzania, og Afrika generelt er det en forventing om at man hjelper andre når man er så heldig at man har mulighet til det. Det er godt å ha noen til å hjelpe til litt i huset og til å passe på Daniel, siden vi ikke har noen barnehage for ham. Det gjør at både Julia og jeg kan arbeidet samtidig. Det er også godt å ha en vakt her om natta, sånn at vi kan sove i forvisning om at vi er trygge, men strengt tatt trenger vi ikke vakter her i løpet av dagen, selv om det er deilig å få hjelp til hagearbeid og annet. Når vi allikevel har bestemt oss for å ha vakter her hele tiden er det nettopp fordi at vi som ”rike” utledninger har mulighet til å gi arbeid til noen som virkelig trenger en inntekt til å kunne forsørge for familien sin.

 

Til tross for at vi har vakter her om dagen er det vanskelig å få klippet gresset ofte nok i løpet av regntida. Huset vi leier har stor hage, og regnet gjør at gresset fort blir høyt. Den lokale måten å klippe gresset på er utrolig slitsom (se det første bildet). Vi vil ikke at vaktene våre skal slite seg helt ut, men vil heller ikke at giftige slanger skal kunne gjemme seg i gresset på tomta vår, så derfor var jeg veldig fornøyd når jeg plutselig kom på en god løsning på problemet. Naboene våre er glade for å få gresset fra hagen vår til kuene sine, så det slo meg at vi kunne spare en del arbeid dersom kuene kom inn til oss istedenfor at vi først klippet gresset og brakte det til dem. To forskjellige naboer har fire kuer hver, til sammen fire fullvoksne kuer og fire kalver, og da jeg foreslo for dem at kuene kunne komme inn til oss for å spise var de glade og veldig overraska. Noe lignende har aldri blitt foreslått av dem som har bodd her tidligere. Og som en ekstra bonus får vi gratis gjødsel til grønnsakshagen vår. Løsninga var jo rett og slett genial. Vi får klippet gresset uten at vaktene våre sliter seg ut, får gratis førsteklasses gjødsel og veldig fornøyde naboer.

5 kommentarer:

Nunne sa...

Skikkelig smart løsning!
Ønsker dere en velsignet advent...

Klemmer fra misjonskontakten i Nordre meløy frikirke,
Gunnlaug, alias Nunne

Nunne sa...

Når kommer dere forresten til Norge og hva er postadressen da?

Anonym sa...

Heisann,

takk for bloggnews, spennende å høre fra dere! Herlig å høre om den kreative løsningen på "plenklippingen", en skikkelig vinn - vinn - vinn løsning! Ellers forestiller jeg meg at det er en svært anderledes førjus stemning hos dere kontra her hjemme,... Ønsker dere en velsignet og rik førjulstid! Mvh Fam. Bjerksund

Anonym sa...

Haha!
Smart løsning :) klapp "gressklipperen" fra meg og kos dere videre med førjulsstemning.

Anonym sa...

Hei på dere og godt nyttår!

Håper dere har hatt en flott julefeiring i kalde Norge.
Rykte har nådd oss at dere er i Arusha igjen i forbindelse bil. POLENI Sana. Hun jeg hørte det av, var likevel gla for å ha blitt bedre kjent med dere:)
Here in Katesh life is good, eneste er at vi TRENGER REGN. Strengt tatt ikke vi da. Men folket rundt oss er REDDE for at det skal bli 1999 tilstander. Vi må be!

Dere må ha det veldig godt. Håper ikke det blir lenge til vi møtes igjen. Velkommen når dere vil til Katesh!